ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ



ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,
ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ
                                                                          
30-10-2017
Κουσουρής Λεωνίδας


Συνάδελφοι, συναδέλφισες,
Ως γνωστόν στα Ασφαλιστικά μέτρα, που έγιναν με δαπάνη της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν όλα τα μέλη του τότε ΔΣ της ΟΜΕ. Δεν καταλαβαίνω γιατί σήμερα η ΟΜΕ ομιλεί γενικά, για διεκδικήσεις κάποιων εργαζομένων, όταν σε αυτούς περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία και του σημερινού ΔΣ (πλην ΕΣΚ - ΣΕΚΕΣ). Ο νυν Πρόεδρος περιλαμβάνεται στους αιτούντες και ο Γεν. Γραμματέας ήταν ο μάρτυρας υποστήριξης των αγωγών στο Δικαστήριο.
Γιατί κρύβονται; Αλλά, ας αφήσουμε τα γεγονότα να μιλήσουν:

Η ΕΥΔΑΠ με την Ανακοίνωση 19/14-9-2012 επισημοποιεί τις τελικές αποφάσεις περικοπής μισθών σύμφωνα με τον Ν.4024/2011.
Η Ομοσπονδία σε πανηγυρική συνεδρίαση του ΔΣ αποφάσισε τα μέλη του ΔΣ μαζί με δύο μέλη από κάθε σωματείο να τεθούν μπροστάρηδες του αγώνα εξ ονόματος όλων των εργαζομένων και κατέθεσαν αμέσως ασφαλιστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο 2012. Πολύ γρήγορα στο 2012 εκδόθηκε η ευνοϊκή για τους 40 εργαζόμενους (συνδικαλιστές) απόφαση 12754/2012. Διοίκηση και Εργαζόμενοι αιφνιδιάστηκαν.

Μέσα σε ένα κλίμα αναβρασμού και ξεσηκωμού λόγω των αλλεπάλληλων αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου η διοίκηση Βαρθολομαίου βρέθηκε σε τρομερά δύσκολη θέση.
 Είχε δύο επιλογές. Η 1η να υπακούσει στο διατακτικό της απόφασης ακυρώνοντας τις περικοπές στους μισθούς η 2η να το αγνοήσει καταβάλλοντας ως ποινή 1000€ σε κάθε αιτούντα για κάθε μη συμμόρφωση.
 1η επιλογή Να δεχθεί την ΑπόφασηΜε το δεδομένο ότι η ΕΥΔΑΠ ήταν η πρώτη ΔΕΚΟ που οι εργαζόμενοι κέρδιζαν ευνοϊκή απόφαση ενάντια στον Ν. 4021/2011 η διοίκηση, δεσμευμένη πολιτικά, δεν μπορούσε να ακυρώσει την εφαρμογή ενός μέτρου πριν αυτό ξεκινήσει. Θα υπήρχε ξεσηκωμός των εργαζομένων στην εταιρεία και κλίμα έντονης αμφισβήτησης της μνημονιακής πολιτικής Σαμαρά – Βενιζέλου.
2η επιλογή. Να την αγνοήσει, καταβάλλοντας ποινή 1000€ανα εργαζόμενο και μήνα. Με την επιλογή αυτή θα έσωζε την πολιτική απόφαση, θα βρισκόταν όμως όμηρη στους εργαζόμενους. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αν μία συνεπής ταξική συνδικαλιστική δύναμη με τα χρήματα αυτά οργάνωνε απεργιακό ταμείο και κάθε μήνα να προέβαινε σε « Απαίτηση διαταγής επιταγής πληρωμής» ενώ παράλληλα θα διεκδικούσε την πλήρη κατάργηση των περικοπών μισθού για όλους τους εργαζόμενους.
«Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» που λέει ο λαός για την Διοίκηση Βαρθολομαίου. Με την βοήθεια γεφυροποιού και με την συμβολή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ βοήθησαν τον Βαρθολομαίο να περάσει το εμπόδιο συμφωνώντας σε μία λύση που δεν προβλεπόταν στην Δικαστική απόφαση. Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.
1) Αρχικά προσπάθησε να την ακυρώσει. Τον Ιανουάριο 2013 η ΕΥΔΑΠ γνωστοποιεί στην Ομοσπονδία ότι η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων δεν πλέον έχει ισχύ γιατί ο νομικός Σύμβουλος δεν προέβη εντός της προθεσμίας στις προβλεπόμενες νομικές πράξεις. Έγινε ΧΑΜΟΣ. Ξεσηκώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι και κατά της ΟΜΕ (Πρόεδρος Δημούδης) και κατά του Δικηγόρου της ΟΜΕ.

Στις 30-1-2013 έγινε ΔΣ της ΟΜΕ στο οποίο ζητήθηκε από την ΔΑΚΕ η αποπομπή του νομικού συμβούλου. Τελικά παρέμεινε χάρις στην υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ. Στην ψηφοφορία υπερίσχυσε με μία ψήφο η ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ και τρία λευκά της ΕΣΚ.
Τελικά ο «ξεχασιάρης» δικηγόρος έκανε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης υπέρ των εργαζομένων τον Φεβρουάριο. Στην συνέχεια ….

2) Τελικά προσπάθησε και πέτυχε να την καταργήσει στη πράξη. ΠΩΣ;
Τον Οκτώβριο 2013 η εταιρεία σε αντιστάθμισμα της απόφασης προσέφερε στον καθένα το ποσό των 1000€ με ρητή δήλωση ότι από πλευράς εταιρείας παύει κάθε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους από την ανωτέρω δικαστική απόφαση. Στην απόφαση αυτή συμφώνησαν όλοι πλην τριών οι οποίοι απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τον δικηγόρο της Ομοσπονδίας.
«Όλα έγιναν και με την σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου» γράφει τώρα στην ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία. ΑΙΣΧΟΣ. Σύμβουλοι και εντολοδόχοι της ΟΜΕ είναι οι εργαζόμενοι τους οποίους σκοπίμως αγνόησε. Εάν το αναφέρει ως υπερασπιστικό στοιχείο για τους συμφωνούντες συνδικαλιστές αυτό υποδηλώνει συνειδητή ενέργεια δεδομένου τρεις άλλοι εργαζόμενοι έδειξαν τον διαφορετικό δρόμο. Όχι μόνον δεν τους άκουσαν αλλά τους έδιωξαν.
Με την ενέργεια αυτή, την οποία δεν ανακοίνωσαν στους υπόλοιπους εργαζόμενους για τους οποίους υποτίθεται ότι αγωνίζονταν, στήριξαν τον Βαρθολομαίο. Τελικά έγινε επαίσχυντος διακανονισμός με τον οποίο παρακάμφθηκε η δικαστική απόφαση.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
Οι τρείς που δεν συμμετείχαν στον συμβιβασμό, συνέχισαν τις προσφυγές τους και τελικά τον Δεκέμβριο του 2015 πέτυχαν αποζημίωση 34000€ για το διάστημα των 34 μηνών. Το γεγονός αυτό, άνοιξε την όρεξη κάποιων και μετά ένα χρόνο έξι συνδικαλιστές προφανώς πάντοτε για το καλό των εργαζομένων και κάλεσαν την ΕΥΔΑΠ να συμμορφωθεί προς την δικαστική απόφαση.

Η σημερινή Διοίκηση , σε αντίθεση με τις Διοικήσεις άλλων εποχών, εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση τηρεί τον νόμο. Τόσο απλά.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιοι προσέβλεπαν όχι στην συλλογική διεκδίκηση αιτημάτων αλλά αποκλειστικά σε ατομικό όφελος μέσω είσπραξης προστίμου. Δημιουργείται η τραγελαφική εικόνα, αυτών των συνδικαλιστών που από το 2013 έθαψαν την απόφαση να ζητούν από την εταιρεία να παρανομήσει δεχόμενη ποινή.
Συνάδελφοι,
Η λύση είναι να συγκληθεί έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας με θέματα.
·  Δημοκρατική λειτουργία και τήρηση αποφάσεων
·  Να βρεθεί λύση στο θέμα των διεκδικήσεων όχι σε ατομική αλλά σε συλλογική βάση.

·  Να τακτοποιηθεί με διαφάνεια το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Blogger.