64 εκατομμύρια ! Τόσο κοστολογούν την ΕΥΔΑΠ


Μαζικό ξεπούλημα σε εννέα δημόσιες εταιρίες, άμεσα έσοδα από καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου, αλλά και σιγή ιχθύος για την εταιρία που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το 2018.
Με στόχο την είσπραξη του ποσού-ρεκόρ των 2,76 δισ. ευρώ, στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν όλες οι ενεργειακές εταιρίες και μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά εκτίμηση και για το αναμενόμενο τίμημα, το οποίο υπολογίζεται συνολικά στο 1,038 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το Δημόσιο περιμένει έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών της ΔΕΗ, 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού του στα ΕΛ.ΠΕ., 188 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ και 250 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ.
Στο σφυρί και μάλιστα με ταχείες διαδικασίες θα μπουν και οι δύο μεγάλες εταιρίες ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, από την οποίες αναμένεται να εισπραχθεί τίμημα 64 και 35 εκατ. ευρώ αντίστοιχα .
Στις προς πώληση εταιρίες περιλαμβάνεται η Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΤΥ), το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που εκκρεμεί από το 2016, καθώς επίσης και η συνέχιση των διαγωνισμών για συμβάσεις παραχώρησης σε μικρά λιμάνια και μαρίνες, καθώς επίσης και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για συγκεκριμένα ακίνητα του Δημοσίου.
Μάλιστα το Δημόσιο περιμένει μέσα στο 2018 και τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 915 εκατ. ευρώ του τιμήματος για την αξιοποίηση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό. Μέσα στο χρόνο αναμένονται 158,6 εκατ. ευρώ από παλαιότερες αποκρατικοποιήσεις, στις οποίες έχει συμφωνηθεί τμηματική καταβολή του τιμήματος, όπως το δικαίωμα χρήσης συχνοτήτων, το δικαίωμα για το ιπποδρομιακό στοίχημα, η αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη και οι παραχωρήσεις των ακινήτων σε Κασσιόπη Κέρκυρας και Αφάντου Ρόδου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά κανένα από το 2011 που άρχισε να λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πετύχει το στόχο του. Ειδικά όταν αναφέρονταν σε διαγωνισμούς που ξεκινούσαν και ολοκληρώνονταν μέσα σε ένα χρόνο.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έφτασαν το 1,165 δισ. ευρώ το 2011, τα 5,2 εκατ. ευρώ το 2012, το 1,134 δισ. ευρώ το 2013, τα 394 εκατ. ευρώ το 2013, τα 260,6 εκατ. ευρώ το 2015, τα 409,8 εκατ. ευρώ το 2016 και αναμένεται να κάνουν ρεκόρ για φέτος φτάνοντας τα 1,656 εκατ. Ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Για το υπερταμείο

Στο κείμενο του Προϋπολογισμού αναφέρεται ενδεικτικά και η σύσταση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Οπως τονίζεται, η Εταιρία εξυπηρετεί ειδικό δημόσιο σκοπό, γεγονός που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις για διαφάνεια, κοινωνική αποτελεσματικότητα και λογοδοσία, αξιοκρατία και αποδεδειγμένη ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και αφορούν κάθε έκφανση της λειτουργίας της.
Ωστόσο, δεν λέει λέξη για τη σύσταση και λειτουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει να βελτιώσει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την παροχή υπηρεσιών σε 13 ελληνικές ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι ακόμη φάντασμα αφού δεν έχει Δ.Σ. και κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και πώς θα λειτουργήσει.
Τούτο παρά το γεγονός ότι χωρίς αυτή την εταιρία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ούτε και η ΕΕΣΥΠ, αφού με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ταμείου η ΕΔΗΣ Α.Ε. αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου υπερταμείου, το οποίο, ως γνωστόν, θα έχει υπό τη σκέπη του επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, την Εταιρία των Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου και τις μετοχές των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πέρα από μια γενική αναφορά για το ρόλο του ταμείου, το κείμενο του Προϋπολογισμού δεν αναφέρει ούτε το χρόνο ούτε και τη διαδικασία με την οποία θα καταστεί ο νέος οργανισμός λειτουργικός. Τούτο παρότι υπάρχει δέσμευση ότι το νέο υπερταμείο θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του 2018.

Για τα καταπατημένα

Το πολλάκις αποτυχημένο εγχείρημα της αποζημίωσης του Δημοσίου για τα περίπου 35.000 ακίνητα που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες εδώ και δεκαετίες επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας, όπως τονίζεται, άμεσα έσοδα.
Οπως σημειώνεται, η εξαγορά των κατεχομένων-καταπατημένων Δημόσιων και Aνταλλάξιμων Kτημάτων αποτελεί λύση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με πολλαπλή στόχευση:
• Την εξάλειψη κοινωνικών συγκρούσεων και αναταραχών που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία σπεύδει να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με τεράστια χρονική καθυστέρηση, την περιουσία της.
• Την εισροή σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και την αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της περιουσίας που θα προκύψει κατά την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου.
• Την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Blogger.